Cryolipolyse behandeling

Cryolipolyse behandeling

 

Wat is Cryolipolyse?

Cryolipolyse is een methode om vetcellen in het menselijk lichaam af te breken door ze bloot te stelling aan koeling. Het principe is gebaseerd op gecontroleerde koeling van bepaalde lichaamsdelen, voor niet-invasieve plaatselijke vermindering van vetophopingen, ter verbetering van de lichaamscontouren. De blootstelling aan koeling veroorzaakt een selectieve vernietiging van vetcellen in het onderhuids vetweefsel, zonder schade aan te brengen aan ander omliggend weefsel. De methode wordt gepresenteerd als een niet-chirurgisch alternatief voor liposuctie.

 

Hoe verloopt een behandeling?

Een applicator wordt op de te behandelen zone geplaatst en zuigt de vetplooi tssen 2 platen die de onderhuidse vetlaag zullen afkoelen. Na voldoende lange blootstelling aan een gecontroleerde temperatuur (± -8°C) begint een natuurlijk proces waarbij de vetcellen afsterven (apoptose). Deze dode cellen worden nadien door het immuunsysteem afgevoerd via het lymfesysteem.

 

Hoelang duurt een behandeling?

Aangeraden wordt om de applicator gedurende 70 minuten te laten inwerken, dit om een voldoende koeling van de onderhuidse vetweefsel te bekomen. Na de behandeling wordt de zone losgemasseerd gedurende 5 à 10 minuten.

 

Is een behandeling pijnlijk?

De krachtige aanzuiging van vetweefsel veroorzaakt gedurende enkele minuten een gevoel dat wat oncomfortabel kan zijn, maar door de koeling ontstaat vrij snel een lichte plaatselijke verdoving. De rest van de behandeling veroorzaakt geen pijn. De patiënt kan lezen, muziek beluisteren, op de laptop werken of zelfs slapen.

 

Rekening houden met een "downtime" na een behandeling?

Neen, de patiënt kan zijn gewone bezigheden onmiddellijk na de behandeling gewoon verder zetten. Er wordt enkel aangeraden om zware fysieke inspanningen die de buikgordel belasten gedurende 48 uur te vermijden, dit natuurlijk indien de buik lokaal behandeld werd.

 

Welke resultaten te verwachten?

De behandeling kan de onderhuise vetlaag met 20% tot 40% verminderen, dit komt overeen met één à twee centimeter per behandeling.
Naargelang de dikte van de onderhuidse vetlaag bij het begin van de behandelingen en afhankelijk van het gewenste resultaat zijn één tot drie behandelingen nodig.
De resultaten worden zichtbaar 3 tot 4 weken na de behandeling. Indien het behandelingsplan meerdere sessies voorziet kan een tweede behandeling ingepland worden vanaf 4 weken na de vorige sessie. Een bijkomende vermindering van 20% van de onderhuidse vetlaag is dan mogelijk wat een totale vermindering van 40% tot 60% oplevert.
De definitieve resultaten bereikt men ongeveer 3 maand na de laatste sessie.

 

Zijn de resultaten blijvend?

Tijdens de behandeling sterven de behandelde vetcellen af en worden definitief verwijderd.
Als de patiënt zijn gewicht behoudt zullen de resultaten op lange termijn stabiel blijven.

 

Mogelijke bijwerkingen

Cryolipolyse is een heel veilige methode om plaatselijk vet te verwijderen.  Niettemin worden af en toe kleine ongemakken en/of bijwerkingen vermeld.  Dit lijstje bevat alle bijwerkingen die ooit na cryolipolyse werden beschreven.

  • Uitslag (roodheid) op de behandelde zone, dit kan enkele minuten tot uren duren.
  • Gelocaliseerde blauwe plekken, veroorzaakt door het zuigproces.
  • Paresthesie en dysesthesie (veranderingen in het huidgevoel) in de behandelde zone, dit kan duren tot 8 weken na de behandeling.
  • Vermoeidheid met een kleine kans op koorts binnen 24 uur na de behandeling. 
  • Pijn gedurende de behandeling, voornamelijk tijdens de eerste 10 minuten van de behandeling. 
  • Na de behandeling kan er een onaangenaam gevoel optreden in de behandelde zone, dit kan tot 7 à 10 dagen na de behandeling. 
  • In zeer uitzonderlijke gevallen: flauwvallen, oppervlakkige wonden geassocieerd met de effecten van bevriezing.
  • Paradoxale adipose hyperplasia (PAH): Paradoxale hyperplasie is een extreem zeldzame verwikkeling (0,0051%) waarbij het vet reageert door toe te nemen in plaats van weg te smelten.  Hoewel dit zeldzame probleem heel vervelend en teleurstellend is, kan in dit geval uw plastisch chirurg dit eenvoudig oplossen door middel van een plaatselijke liposculptuur.

 

Wie komt in aanmerking?

Mannen en vrouwen die ondanks een evenwichtige voeding en voldoende fysieke activiteiten vervelende lokale vetophopingen hebben, meestal ter hoogte van de buik, de rug of op de binnenzijde van de armen of dijen. Cryolipolyse is geen behandeling voor obesitaspatiënten.

 

Voordelen:

  • Efficiënt: zichtbare resultaten na 1 sessie
  • Zonder risico: geen downtime, geen medicatie of nazorg nodig